Levenslessen Warren Buffet beter dan psychiater

Miljardair Charlie Munger, de vice-voorzitter van beleggingsfirma Berkshire Hathaway, wordt lange tijd beschouwd als een bron van wijsheid. In 1986 werd een toen 62-jarige Munger geselecteerd om te spreken op Harvard-Westlake, een particuliere middelbare school in Los Angeles waar hij al lang een trustee is.

Om te bepalen wat hij in zijn toespraak zou zeggen, vroeg Munger zich af welke van de vorige beginnende toespraken hij langer had gewenst. De Omaha-inlander nam genoegen met een eerdere toespraak van Johnny Carson, de tv-presentator van de late avond, die zijn ‘voorschriften’ formuleerde voor gegarandeerde ellende in het leven.

“Ik besloot daarom om Carsons toespraak te herhalen, maar in uitgebreide vorm met wat extra recepten van mijzelf,” vertelde Munger aan de eindexamenklas van 1986.

Hier zijn vijf dingen om te voorkomen dat Munger zei: “garandeer” een ellendig leven:

 1. Laat verslaving het overnemen
  Carson gaf in zijn originele toespraak toe dat hij af en toe drugs had geprobeerd en elke keer ellendig werd. Munger voegde zijn eigen persoonlijke ervaring toe: “De vier beste vrienden van mijn jeugd waren zeer intelligente, ethische, humoristische types, begunstigd in persoon en achtergrond,” zei hij. “Twee zijn lang dood, met alcohol een bijdragende factor, en een derde is een levende alcoholist, als je dat leven noemt.”

Hoewel je gevoeligheid varieert, zei Munger, kan iedereen vatbaar worden voor verslaving. “En ik moet nog iemand ontmoeten, in meer dan zes decennia van het leven, wiens leven werd verergerd door angst en over het vermijden van zo’n bedrieglijk pad naar vernietiging.”

 1. Gevoelig zijn
  Munger vertelde Harvard-Westlake afgestudeerden dat wrok ongeveer even goed werkte voor Carson als voor Carson. “Ik kan het je niet sterk genoeg aanbevelen als je ellende verlangt,” zei Munger.

Nogmaals, hij verwijst terug naar Johnson die uitvoerig sprak over wrok in zijn schrijven. “Johnson sprak goed toen hij zei dat het leven moeilijk genoeg is om te slikken zonder in de bittere schil van wrok te knijpen,” zei Munger.

Als je het onmogelijk vindt om te stoppen met het voelen van haatdragende “koude kalkoen”, stelde de miljardair voor zich te houden aan de praktijk van het “Disraeli-compromis”.

Munger gaf beginnende aanwezigen het achtergrondverhaal: Toen Benjamin Disraeli de premier van het Verenigd Koninkrijk werd, leerde hij wraak te geven. Hij behield echter een uitlaatklep voor wrevel door de namen op te schrijven van alle mensen die hem onrecht hadden aangedaan op een stuk papier en het in een la te plaatsen.

“Van tijd tot tijd bekeek hij deze namen en nam hij genoegen met het opmerken van de manier waarop de wereld zijn vijanden had neergehaald zonder zijn hulp”, legde Munger uit.

Buffett’s partner Charlie Munger deelt zijn advies voor een rijk leven Warren Buffett’s partner Charlie Munger deelt zijn advies voor een rijk en succesvol leven

 1. Onbetrouwbaar zijn
  Om een leven van ellende te voorkomen, moet je “trouw” plannen volgen en precies doen wat je zei dat je ging doen, zei Munger. Hij voegde eraan toe dat onbetrouwbare mensen niet vertrouwd worden en uiteindelijk uitgesloten worden van vriendschap en sociale activiteiten.

Munger gebruikte de fabel van de schildpad en de haas om aan te tonen hoe onbetrouwbaar mensen zijn. “In plaats van te worden overspoeld door een fijne schildpad, zul je worden overspoeld door hordes en hordes middelmatige schildpadden en zelfs door middelmatige schildpadden op krukken,” zei hij.

 1. Het leven laten kloppen
  Als je weigert om weer op te staan na een ongunstige situatie, zul je een ellendig leven leiden, zei Munger. “Omdat er zoveel tegenslag is, zelfs voor de gelukkigen en de wijzen, zal dit je verzekeren dat je te zijner tijd permanent in de ellende verwikkeld zult zijn”, legde hij uit.

Om een leven van ellende te voorkomen, moet je terug kaatsen, ongeacht de situatie waarmee je wordt geconfronteerd, zei Munger.

 1. Weigeren om te leren van fouten uit het verleden
  Je kunt gemakkelijk de resultaten zien van niet leren van fouten uit het verleden door te kijken naar de “gemeenschappelijke rampen van de mensheid”, legde Munger uit, zoals dronken en roekeloos rijden.

Om te voorkomen dat hij ongelukkig is, zei Munger dat je ook zo opgeleid moet worden als je redelijkerwijs kunt. Hij gaf Sir Isaac Newton, een van de meest invloedrijke fysici, als voorbeeld. Newton kreeg brede aandacht voor zijn werk omdat hij het werk beheerste van degenen die vóór hem waren gekomen, legde Munger uit.

In feite zei Newton dit over zijn werk: “Als ik iets verder dan andere mannen heb gezien, komt dat omdat ik op de schouders van reuzen stond.”

Bron: CNBC

Originele tekst

— Video produced by Beatriz Bajuelos Castillo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s